Новини

„Стримона Строй“ с почти двоен ръст в приходите за 2015!

В годишната класация на Капитал, компанията се нарежда на 6 място в класацията топ 20 към сектор металообработване и на 9-то място в регион Благоевград!

Гепард е годишна класация на Капитал за най-динамичните малки и средни компании в България. Класираните компании са с частна собственост, нефинансови, здравни или холдингови дружества, регистрирани преди 2009 г., попадащи в определението на закона за Малките и средни предприятия и имат ръст на приходите през последните две години.
Сред дванадесетте корпоративни профила, които изданието избра да публикува в тазгодишната класация е и историята на „Стримона строй“, разказана от нейния собственик и управител, мениджър с хъс и визия за развитие - Станислав Ласков.

Да увеличиш приходите си почти двойно в рамките на една година едва ли може да се дължи само на добра бизнес среда. Макар че 2015 г. беше благоприятна за металообработващите компании, зад успеха на „Стримона строй“ стоят и други фактори.

Компанията е на пазара вече почти 20 години – създадена е през 1997 г. в Петрич, като в началото търгува с метали, а впоследствие се заема с металообработка и промишлено строителство. През последните няколко години „Стримона строй“ расте стабилно, за да скочи до малко над 21 милиона лева оборот през 2015 г. Компанията притежава всички необходими сертификати, което й позволява да работи както в Европа, така и на големи обекти в България, в които инвеститори са чужди компании и без нужните сертификати партньорството не би било възможно. В момента „Стримона строй“ работи около 80-85% за българския пазар, а останалите 15% са за клиенти от Белгия, Швеция, Франция, Италия и Австрия.

Поръчките, които „Стримона строй“ изпълнява за международния пазар се отличават със специфични и сложни конструкции с доста инженерен и ръчен труд, като стълбища и парапети за огромните конструкции за добив на нефт и газ в Северно море, както и за платформите, от които се управляват вятърните турбини. Конструкции на „Стримона строй“ има на различни пристанища в Европа, както и в „Монмартър“ в Париж.
Важна роля за ръста на компанията имат и еврофондовете, с чиято помощ изцяло се обновява фабриката в Петрич. В момента, тя е една от най-модерните в сферата, което позволява да се изработват доста по-сложни конструкции и портфолиото на компанията непрекъснато да расте. Освен типичните конструкции за сгради и съоръжения, компанията вече прави и рами за машиностроителните предприятия – високотехнологично производство, което не би било възможно без иновативното оборудване.

В последно време, „Стримона строй“ е разпознаваема и сред най-големите в бранша – вече работи с КЦМ в Пловдив, който постоянно инвестира в нови съоръжения и модернизация, изпълнява поръчки като подизпълнител за новия хангар на „Луфтханза“ до летището в София и за ремонта на моста при Елин Пелин. Компанията е правила също конструкциите за три разширения на „ТисенКруп – Юпитер стомана“, за фабриките на „Хъс“, „Актавис“ и други.

Зад успеха на компанията стои и един много важен фактор – човешкият. Със стабилната си финансова политика, компанията привлича доста млади хора. Въпреки, че повечето производствени предприятия изпитват остър недостиг на кадри, в „Стримона строй“, освен финансова, мотивация за младите е и възможността за перспектива, бъдеще, развитие. Тъй като квалифицирани работници за производството не се намират лесно, компанията ги обучава сама с различни квалификационни курсове и обучения.

След силния ръст миналата година, „Стримона строй“ има по-умерени очаквания за тази: „През 2015 г. имаше доста благоприятни фактори, а сега цените на металите паднаха, което веднага се отразява на оборотите ни. Въпреки това, моята прогноза е най-малко да запазим резултата си, а вероятно и да увеличим приходите. Затова, решаващо значение ще има доколко добре ще се развие бизнесът на клиентите и индустрията като цяло.“, каза собственикът и управител на компанията Станислав Ласков.